Scholengemeenschap VMBO HAVO VWO Gymnasium

It's Learning Gmail PTA Roosters Magister KWT
Afdeling Handel & Administratie VMBO

Vaklokaal - Afdeling Handel & Administratie

Handel & Administratie - sector Economie

Droom je ervan om in de toekomst een eigen bedrijf te beginnen, logo’s te ontwerpen, administratief medewerker of etaleur te worden dan is sector economie, afdeling Handel & Administratie de perfecte afdeling voor jou!

Kom snel een kijkje nemen in ons prachtige lokaal en laat je inspireren door de verschillende werkzaamheden die op onze afdeling worden uitgevoerd.

Een baan als verkoper of administratief medewerker betekent afwisseling, flexibel werken, creativiteit en samenwerking. Ben je secuur, taalvaardig, rekenvaardig en kun je logisch denken, dan is een administratieve baan misschien iets voor jou! 
Ga je graag met mensen om en wil je anderen van dienst zijn dan is een baan als verkoper voor jou de aangewezen plek. Ligt jouw nadruk meer op vormgeven en decoreren dan past een baan als etaleur misschien bij jou. 
De regio Echt en omstreken telt heel veel bedrijven in de administratieve sector en de verkoopbranche. Dit betekent dat er constant vraag is naar goed opgeleide en gemotiveerde mensen, die taken naar behoren kunnen uitvoeren en die goed kunnen samenwerken.

Voor wie?

Na de tweede klas vmbo kan de leerling kiezen voor een opleiding in de sector economie, afdeling Handel & Administratie. Deze afdeling is er zowel voor de basisberoepsgerichte-, de kaderberoepsgerichte- en de gemengde leerweg. 

Het praktijklokaal 

De leerlingen krijgen les in een nagebootste praktijksituatie. Het praktijklokaal is ingericht als een echt bedrijf met een kantoor, een receptie/balie, een winkel/kassa, een kopieerplek, koffiecorner en etalages. De lessen worden dus gegeven in een goed ingericht lokaal, waar de leerling zowel de theoretische als de praktische opdrachten uitvoert. De leerling werkt vooral zelfstandig aan de uit te voeren taken. Soms zal de leerling in groepsverband een opdracht moeten uitvoeren. De computer is een onmisbaar onderdeel van de lessen. 

Werkplekkenstructuur 

De toepassing van het geleerde vindt plaats in de vorm van werkplekkenstructuur. De leerling wordt zoveel mogelijk ingezet op een werkplek in het praktijklokaal. Verder wordt de leerling in het praktijklokaal voorbereid op de praktijk door te werken in een oefenbedrijf. We noemen dit het onderdeel ‘simulatie’. De leerling gaat de theoretische kennis en de vaardigheden toepassen op een afdeling van een bedrijf, dat samen met andere leerlingen gerund wordt. Afdelingen die aan bod komen zijn: receptie, inkoop, verkoop, magazijn, en administratie. 

Maar het kan ook voorkomen dat de leerling een opdracht gaat maken in het echte werkveld. De leerling wordt dan onder schooltijd op pad gestuurd om opdrachten te maken die betrekking hebben op bedrijven in de regio van Echt. Het kan voorkomen dat de leerlingen, mensen van het werkveld gaan interviewen, etalages van winkels in Echt gaan inrichten of de winkelinrichting/bedrijfskleding gaan bekijken of een enquête gaan afnemen.

Het vak Handel & Administratie omvat dus alle onderdelen van het detailhandelsgebeuren: klant, artikel en verkoopmethode vormen samen het verkoopproces van de winkel. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan ondersteunende activiteiten, zoals reclame, etaleren en PR (public relations). De administratieve onderdelen komen het best tot zijn recht in de nabootsing van een bedrijf, de simulatie. Veel aandacht is er voor de automatisering, de computer wordt daar waar mogelijk gebruikt als een belangrijk hulpmiddel voor de verwerking, uitwerking en opslag van gegevens en voor het ontwerpen van reclameactiviteiten in de vorm van powerpointpresentaties. Word, Excel, PowerPoint komen ruimschoots aan bod en zijn onderdeel van het examen. Natuurlijk wordt in het administratieve deel het boekhouden in al zijn facetten niet vergeten. Zowel handmatig als met de computer moet de leerling boekingen verrichten aan de hand van boekingsstukken.

Nog meer creativiteit

Binnen de richting Handel & Administratie bieden we extra creativiteit door een tweetal lessen te laten verzorgen door docenten beeldend vromen. Er wordt in deze lessen meer aandacht besteed aan: etaleren/ontwerpen/decoreren. In deze lessen ligt de aandacht op creatieve opdrachten zoals: logo’s ontwerpen, posters maken, etaleren, cadeautjes inpakken en fotograferen.

Stages

In zowel het derde als het vierde jaar heeft de leerling een oriënterende stage. Op een werkplek doet de leerling dan een of meerdere weken ervaring op. Dit hoeft niet op een administratieve plaats of in een winkel te zijn. Het doel van de beroepsoriëntatie is dat de leerling ervaart welke eisen bepaalde functies stellen, bovendien ontdekt de leerling of hij de juiste instelling heeft voor een bepaald beroep. Natuurlijk kan de leerling ook ervaren of het geleerde op school een goede basis biedt voor het werk in de praktijk van elke dag.

Learning Company – KBL en GL

Nadat de leerlingen de simulatie succesvol hebben afgesloten, gaan ze hun opgedane vaardigheden toepassen binnen de learning company. Leerlingen richten in een groepje van zes een echte onderneming op en gaan een product of dienst verkopen. Alvorens ze starten met de verkoop, verkopen ze aandelen om een startkapitaal binnen te halen. Met dit kapitaal gaan ze producten inkopen, reclame maken om vervolgens te gaan verkopen en winst te maken. Van dit alles wordt de administratie en de boekhouding bijgewerkt. De aandeelhouders worden middels een aandeelhoudersvergadering op de hoogte gebracht van alle belangrijke beslissingen. 

Veel praktijk weinig huiswerk

Als de leerling een gemiddeld werktempo heeft dan hoeft de leerling voor dit vak geen huiswerk te maken. Dat komt voornamelijk omdat Handel & Administratie een praktijkvak is. Bovendien zijn de meeste vmbo-ers geen denkers maar doeners. Dus huiswerk maken en toetsen voorbereiden doen de leerlingen zoveel mogelijk onder schooltijd.

Administratieve beroepen 

Beroepen in de verkoop 

- Secretarieel medewerker
- Secretaresse
- Receptioniste
- Commercieel medewerker 
- Boekhoudkundig medewerker
- Administratief medewerker
- Magazijnbediende
- Assistent verkoopmedewerker
- Etaleur Verkoopmedewerker
- Caissière 
- Medewerker klantenservice
- Inkoopmedewerker
- Manager van een winkel

Beroepen voor de extra creatieve leerlingen

Alle bovenstaande beroepen en tevens:

- Etaleur
- Mediavormgever
- Vormgever ruimtelijke presentatie & communicatie
- Interieurvormgever
- Restauratie
- Decoratie

Vaardigheden die tijdens de lessen aan bod komen

• Oriëntatie op handel & administratie
– (Sollicitatie) brieven schrijven
– Arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden benoemen
– Distributievormen herkennen en beschrijven
– Ondernemingsvormen herkennen en beschrijven
– Bedrijfskolom uitwerken

• Professionele vaardigheden
– Normen en waarden in acht nemen
– Interviewen / enquête afnemen
– Receptiewerkzaamheden
– Hygiëne 

• Klantgericht handelen / dienstverlening
– Verkoopgesprek voeren
– Telefoneren / mailen
– Post verwerken
– Informatiebronnen gebruiken (internet/telefoongids)
– Bedieningssystemen in een winkel beschrijven
– Artikelverpakkingen lezen
– Manieren om winkeldiefstal tegen te gaan
– Doel van klantenonderzoek en klantenonderzoek houden


• Automatisering in de economie
– Typevaardigheden
– Word, Excel, PowerPoint, acces
– Teksten verplaatsen/kopiëren, uitlijnen, teksten, controleren en afdrukken
– Werken met formules, cellen verplaatsen, kopiëren, opmaken en afdrukken

• Goederenstroom inkoop / verkoop
– Voorraad bijhouden, voorraadkaart lezen
– Order maken
– Factuur maken
– Klantenbestand bijhouden
– Verkooporders behandelen
– Magazijnwerkzaamheden uitvoeren
– Ontvangst van goederen controleren met pakbon en vrachtbrief
– Inkoopfactuur controleren Z.D.H. pakbon en orderbevestiging
– Artikelpresentatie maken, op welk schap in een winkel staat een artikel
– Klantenbestanden bijwerken
– Goederen verzendklaar maken

• Verkoopregistratie
– Verkoopprijzen berekenen
– Kassa bedienen
– Verschillende betaalmiddelen kunnen hanteren
– Bewoont schrijven
– Wisselgeld correct teruggeven
– Cadeautjes inpakken

• Presentatie en promotie
– Logo’s ontwerpen
– Etaleren
– Leren presenteren
– Artikelpresentaties maken
– Cadeautjes inpakken
– Winkelformule (imago, doelgroep, assortiment, prijs, klantenbenadering) beschrijven
– Marketingmix beschrijven

• Boekhouden
– Complete boekhouding bijwerken
– (credit)inkoopfacturen, (credit)verkoopfacturen, bankafschriften boeken
– Kolommenbalans opmaken

• Bedrijfseconomisch rekenen
– Rekenen met omzet, winst, vreemde valuta, procenten, indexcijfers